«

»

Ady Endre 100

A 20. század egyik legzseniálisabb költőjének, Ady Endre halálának 100. évfordulóját ünnepeljük idén.  Iskolánk tanulói nemcsak a tanórák keretén belüli versfelolvasással, közös beszélgetésekkel, hanem egy tanulmányúttal is megemlékeztek az eseményről.  Úti célunk Budapest volt, ahol a felső tagozatos tanulók (7., 8. és 9. osztály) érdekes és tartalmas előadásokon vehettek részt. 

 Elsőként ellátogattunk az Ady Endre Emlékházba, ez volt Ady egyetlen állandó lakása, ahol feleségével, Csinszkával a halála előtti utolsó éveket töltötte.  Egy interaktív foglalkozás keretén belül a tárlatvezető hölgy érdekességeket mesélt a költő életéről, szokásairól, valamint bepillantást nyerhettünk Ady személyes tárgyainak sorába is. Láthattuk a csonka ceruzáit, melyekkel leghíresebb verseit írta, a bőröndjét, mellyel utazgatott, de számos érdekes fényképet is megtekinthettünk. Felemelő érzés volt azokba a szobákba, termekbe bekukkantani, ahol egykor Ady és Csinszka tartózkodtak, sőt a kor neves írói, költői, festőművészei is gyakran megfordultak.

Később átsétáltunk a közelben található Petőfi Irodalmi Múzeumba, ahol az időszakos Ady-kiállítás mellett /főként a halálakor és a temetésén készült fényképeket, hanganyagokat mutatja be/  Petőfi és Arany János életművével és hagyatékával is megismerkedhettünk. A képek, fényképek, szobrok és egyéb más kiállított relikviák mellett, interaktív módon, a modern technikai eszközök segítségével is számtalan érdekességet tudhattunk meg Petőfi és Arany életéről, költészetéről.

Mindenki élvezte a kirándulást, felejthetetlen élményekkel tértünk haza.