«

»

Értékgyűjtés a generációk útján

2016. november 30-án a Szigetköz – Mosoni-sík LEADER Egyesület munkatársai a Hungarikum projekt keretén belül látogattak el az iskolánkba. Az „Értékgyűjtés a generációk útján” nevű tervezet célja az elfeledett mesterségek megismerése, felkutatása volt. Az alsó tagozatosok három mesterségről szóló mese alapján rajzokat készítettek. A legszebb munkákat beküldők oklevelet kaptak, ezenkívül mindegyikük könyvjutalomban részesült.
Felső tagozatos diákjaink egy interaktív szellemi vetélkedőn mérhették össze tudásukat.. A foglalkozáson huszonnégy tanulónk vett részt, nyolc az ötödik, négy a hatodik valamint tizenkettő a 7. évfolyamból. Négy fős csoportokra osztva ötletes rejtvényeket oldottak, különböző növényi magvakat határoztak meg, amelyeket néhányan (csakis a minél pontosabb meghatározás miatt) meg is kóstoltak ?. Szólások, közmondások értelmezése által verseket fogalmaztak a valamikori pásztorkodással, halászattal és aranyászattal kapcsolatban. Megcsillanthatták tudásukat a rajzolás, valamint a konyhaművészet terén is, például egy vízimalom megalkotásánál vagy a kalács elkészítésének tudományában. Dicséret illeti mindannyiukat, nagyon ügyesek voltak. A helyezetteken kívül a többi résztvevőt is szép jutalmakkal illették.
György Réka, 7.B osztályos tanuló szerint a legjobb az volt, amikor különböző, régi konyhai eszközöket mutattak fel, s nekik ki kellett találni, mire használták azokat. Persze érdekes volt az is, amikor egy közmondást kapott minden csoport, s az alapján kellett írni egy 4-soros versikét A harmadik helyen a 7.B csapata, a második helyen az 5.B osztály versenyzői, az első helyen pedig a 7.A-sok végeztek. Réka szerint nem is a verseny vagy a végeredmény volt az egészben a lényeg, hanem az, hogy együtt készültek fel, meg közben rengeteget szórakoztak. Örülnének, ha jövőre újra megrendezésre kerülne egy hasonló vetélkedő.