«

»

Ünnepélyes tanévnyitó

Tisztelt Szülők, Tisztelt Kollégák, Kedves tanulók!

Ami az előttünk álló 10 hónapban ránk vár, az egy hatalmas csapatmunka annak érdekében, hogy hatékonyan, eleget, jól és lehetőleg minél élvezetesebben dolgozzunk minél nagyobb eredménnyel. Aki együgyű, annak kezébe adhatnak bármi lehetőséget, esélyt, nem fog élni vele, sikertelenségének okát a csillagok rossz állásában keresi és azzal is magyarázza majd nyugodtam alszik, hisz ő tökéletes, esetleg környezete gyengesége húzza vissza hatalmas teljesítmények elérésében. Akik kellő alázattal, és elég tehetséggel, elszántsággal és lendülettel iskolánkat, városunkat, vagy szélesebb régiónkat egy jobb hellyé kívánják tenni, de inkább ezt a célt vonatkoztassuk magunkra, tehát egy jobb hellyé kívánjuk tenni, célunk elérésében  semmiféle előttünk álló akadály el nem tántoríthat, hiszen nem kevesebbről van szó, mint a ránk bízott gyerekek, a jövő sikerességéről. Ahogy így felsorakoztunk, mindenki tudatosíthatja, hogy a siker záloga bennünk, a fejeinkben dől el. A kérdés az, hogy mennyire tudjuk iskolánk szekerének a rúdját egy irányba, lehetőleg a jó irányba húzni. Továbbá a kérdés az, hogy, Somorja városa elöljárói, mi pedagógusok, szülők és diákok képesek vagyunk-e felsorakozni a barikád egyazon oldalára, egymás igyekezete és munkája felé nagyon nagy elismeréssel és empátiával viseltetni. Biztos vagyok benne, hogy ez az összefogás menni fog, miért ne menne,  ebben az esetben pedig az összes energiánkat és időnket a diákjaink értelmi és érzelmi fejlődésére fordíthatjuk, ami az iskola intézményének a legfontosabb célja.  Természetesen az előbb említett szövetséget nem angyalkák alkotják, szülőnek, pedagógusoknak, tanulóknak lehetnek rossz napjaik, sőt még hibákat is fogunk elkövetni. Nos ekkor jön képbe egymás ismerete, tisztelete és a kellő mennyiségű és minőségű kommunikáció, ami nagyon sok gubancot képes akár meg is előzni. 

A Manchester United legendás edzője Alex Fergusson mondta egyszer játékosainak, hogy a siker a munkát csak egy helyen előzi meg, az angol szótárakban. Még a legkisebbeknek is meg kell érteniük, természetesen életkoruknak megfelelő formában, hogy a munkát lehet változatossá, élvezetessé, sőt, játékossá tenni, de a munka az igyekezet is, teljesítmény is és időnként jöhetnek holtpontok. Hogy ezek a holtpontok minél ritkábban forduljanak elő és minél gördülékenyebben túljussanak rajtuk a diákok, kellő együttműködés estén, nos az pedig  a pedagógusok felelősége.

Külön köszöntöm azokat a diákokat, akik ma első nap lépték be ide úgy, hogy a mi tanulóinknak számítanak. Érvényes ez leginkább az első és hatodik osztályokba érkezőkre, de számos diákról tudok, akik más évfolyamokba jöttek, köszöntöm a szüleiket is. Nekik üzenem, hogy első ránézésre ez nem egy kicsi közösség, nem is kicsi épület, de az osztályfőnökök a garancia arra, hogy pár hét elmúltával új barátokat is szerezve itt mindenki otthonosan, biztonságban jól érezze magát osztályában, mikroközösségében.

Mindegyik diákunknak, pedagógustársamnak sikeres jó hangulatú, eredményes tanévet kívánok. Hajrá magyarok, hajrá Corvin Mátyás Alapiskola!

Köszönöm a figyelmet.

Mészáros Péter, iskolaigazgató