«

»

Látogatás a somorjai tűzoltóknál

A hagyományoknak megfelelően 1991 óta újra minden évben május 4-én tartják a magyar tűzoltók napját, ami egyben Szent Flórián napja is, aki a tűzoltók védőszentje, valamint megtestesítője a tűzoltói munka lényegének: a bátorságnak, az önfeláldozásnak, az állhatatosságnak, a becsületnek és az emberek megsegítésének.
A tűzoltók nap, mint nap mentik az emberi életet és az anyagi javakat. Az életük állandó készenlét és feszültség. Az adott helyszínen a külső szemlélő csak azt érzékelheti, hogy szervezetten dolgoznak, határozottan cselekszenek, mentenek.
Élményben gazdag látogatást tehettünk a somorjai tűzoltóknál, név szerint: ppráp. Rácz Gábor, ppráp. Kardos Tibor, nrtm. Marek Javorský és nrtm. Tomáš Iván segédletével.
Tanulóink bepillantást nyerhettek mindennapi feladataikba, munkájukba. Részletesen megismerhették a tűzoltó fecskendő felszerelését, sőt ki is próbálhatták azt.
A tűzoltó bácsik beszéltek munkájukról, és közben az autót körbejárva megmutatták a gyerekeknek az általuk használt munkaeszközöket is. Bemutatták a hővédő sisakot, közelről megnézhették, hogy mit „rejt” a hatalmas és titokzatos piros autó. Élményt jelentett számukra, hogy be is szállhattak egy kis időre a tűzoltóautóba. Búcsúzóul a tűzoltó bácsik megmutatták, hogyan indul egy riasztás, bekapcsolták a jelzőfényt és szirénát is, hiszen a hétköznapokban is így tudatják a közlekedőkkel, hogy nekik sürgős, fontos dolguk van. Köszönet érte!