«

»

Népmese napja

2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása, hogy csatlakozzon ahhoz a kezdeményezéshez, amely szerint szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – legyen a népmese napja.

A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.

A magyar mesevilág páratlan az egész világon. Európában nem ismerik a tündért, a hetedhét országot, a fanyüvőt, a hétfejű sárkányt, mert egész  egyszerűen nincs rá szavuk. A magyar népmese gazdagsága, sokfélesége egészen egyedülálló. A népmese lelkünk tápláléka, pótolhatatlan és utánozhatatlan élményt adó utazás.

Egy ilyen utazásra hívtuk a Duna utcai óvodásokat, ahol interaktív módon ill. bábozással keltettük életre a népmeséket. Végezetül pedig kipróbálhatták, birtokba vehették az elsősök padjait. Tartalmas, élményekben gazdag délelőtt volt.

1.B / bfd /