«

»

Tanulmányi kirándulás – Párizs, Anglia

Párizsban járt az ősz. – írja Ady Endre is költeményében. Hát mi is ott jártunk, vagyis a Corvin Mátyás Alapiskola tanulói, mert utunk első állomása a francia főváros volt. Sok mindent láttunk, reggeltől estig jártuk a várost. Először a Diadalívet, a francia nemzeti ünnepek egyik legfontosabb emlékművét csodáltuk meg, majd utunk az Eiffel-torony felé vezetett. Hatalmas élmény volt felmászni a 2. emeletre, s onnan tovább a felvonóval feljutni a tetejére. A megerőltető lépcsőzés után a látvány mindenkit kárpótolt. Aztán hajókáztunk a Szajnán, elsétáltunk a Concorde-téren át a Louvre épületéig, majd a Notre Dame közelében néztünk szét a városban. Este élményekkel tele, de nagyon fáradtan érkeztünk meg a szállásunkra.

Másnap reggeli után indultunk tovább a Channel Tunnel-on keresztül Angliába. Első állomásunk az egyetemi város, Cambridge volt, s a napot a Greenwich, avagy a 0 hosszúsági fok megtekintése zárta. Este angol családok vártak bennünket, akik a szállást és az étkezést biztosították a számunkra. Nagyon jó lehetőség volt kipróbálni angol tudásunkat, és az angolt, mint anyanyelven beszélőkkel kommunikálni, tanulni tőlük.

A következő napon Windsor és az ott található kastély, valamint Oxford városának feltérképezése volt a cél. A kastély kertjében jót sétáltunk, Oxfordban pedig egy újabb kollégium megtekintése várt ránk, amely arról is híres, hogy a Harry Potter film forgatási helyszínéül szolgált.

Az utolsó élmény Angliában London nevezetességeinek felfedezése volt. A Temzén való hajókázás során eljutottunk a London Eye-ig, s fel is ülhettünk rá. A kapszulákból kitűnő látvány nyílt az egész városra. Ezután elsétáltunk a parlamenthez, a Westminsteri apátsághoz, a St. James’s parkon keresztül a Buckingham palotához, majd a Picadilly Circus-nél egy kis utcazenei előadásban volt részünk. Az esti órákban indultunk haza sok-sok élménnyel és tudással gazdagodva. Egy 24 órás út után érkeztünk meg másnap Somorjára.

Ha bárkinek lehetősége nyílik a közeljövőben, bátran induljon neki egy ilyen tanulással egybekötött kalandnak, hisz csak azt tudjuk mondani, megérte.