«

»

PRO LIBERTATE

Bő egy hónapja közöltünk egy írást, hogy iskolánkban átadásra került tanulóinknak a „Somorja és a Rákóczi-szabadságharc” című, rövidebb történelmi jellegű írásokat és verseket is tartalmazó kifestő. Ezen a héten a kiadvány utóéletének egy újabb szakaszához értünk. A iskolánk és a  somorjai Madách Imre Gimnázium tanulóinak részvételével egy vetélkedőre került sor, melyen három tagú csapatok versenyeztek.
A jó eredmény elérése a kiadvány alapos ismerete volt. Erre a vetélkedőre 57 diák nevezett be, s a következő eredmény született:
Az első kategóriában:
1. helyezés: Káša Lénárd, Nagy Péter Áron és Vass Krisztián
2. helyezés: Restály Koppány, Varju Benjámin és Tóth Áron
3. helyezés: Csutora Gábor, Sáhó Roland és Horváth Ábel
Második kategória:
1. helyezés: Dávid Domonkos, Mókusz Zoé, Nemec Natália
2. helyezés: Kiss Karin Szilvia, Karácsony Zsófia, Boráros Panka Lilla
3. helyezés: Nagy Lilla Júlia, Mózes Klára és Marsal Vivien.

Értékeltük a kifestők minél ötletesebb és esztétikusabb kiszínezését is. A 140 leadott munka közül a következő eredmények születtek:

1. évfolyam: 1. Pikusz Anna–1.B, 2. Mózes Péter–1.B, 3. Szekeres Dániel–1.A és Matejdesz Dávid–1.C
2. évfolyam:
(teljes kifestő): 1. Beringer Fanni-2.B, 2.Radvánsky János-2.B, 3. Árva Tímea-2.A és Marsal Zoé-2.C
(nem teljes kifestő): 1. Mókuzs Szofia-2.B, 2. Udvaros Péter-2.B, 3. Lakasz Tamara-2.B
3. évfolyam: 1. Deák Noel-3.A, 2. Kása Lénárd-3.C, 3. Németh Alex-3.B
4. évfolyam: 1. Kosár Dóra-4.A, 2. Veróczky Stella-4.C, 3. Szalay Viktória-4.C
5. évfolyam: 1. Kollár Jázmin-5.C
6. évfolyam: 1. Marsal Vivien-6.A, 2. Czvedler Emese-6.B, 3. Csenkey Tibor-6.A

A kifestők értékelésénél külön dicséretet érdemel az 1.C és 2.C osztály, mert ők teljes létszámmal indultak a versenyben.

Nagyon jó érzés a számomra, hogy ennek a történelmi vetélkedőnek iskolánk szolgálhatott helyszínéül , mert minta értékűnek tartom, hogy lehet egy ötletet megvalósítani (köszönet az alkotóknak)és az elkészült, kiadványból maximálisan kihozni a legtöbbet. Mindeközben nem titkolt célunk az is volt, hogy kisdiákok százai új ismeretekkel gazdagodjanak, elmélyítve lokálpatriotizmusukat. A verseny lebonyolításáért köszönet iskolánk pedagógusainak, Horváth László tanár úrnak, Somorja városa Kulturális Szakbizottságának és a segédkező kilencedikeseinknek.
Voltak szponzoraink is, Pantha Rhei – könyvkereskedés, Duna–Hús, Darida János, Somorja város képviselőinek testülete, Kovács Koppány – énekes. Külön köszönet Varju Péter tanító bácsinak, aki a kifestő ötletgazdája, kivitelezésének megszervezője és magára vállalta a verseny megszervezésének nem kevés és nem könnyű feladatát is.

Mészáros Péter, iskolaigazgató