«

»

Vers- és meseíró pályázat

 

Kedves Gyerekek!

 Az idén emlékezünk a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójára, amikor megtörtént a történelmi Magyarország feldarabolása. Magyar felmenőink szinte egyik napról a másikra Csehszlovákia területén találták magukat. Ezt az igazságtalan és szomorú eseményt számtalan küzdelem és megpróbáltatás követte, amelyekkel szüleiteknek, nagy- és dédszüleiteknek olykor szembe kellett nézniük. Ám Ti mégis itt vagytok, magyarul tanultok és magyarul gondolkoztok. 

Elmélkedtetek már azon, hogy miért tudtunk mégis 100 éven át megmaradni magyarnak? Mi az, ami miatt érdemes magyarnak maradni? Milyen előnyünk származik a magyarságunkból? Mire lehetünk büszkék? Miben vagyunk mi erősebbek, mint mások? Esetleg abban, hogy az anyanyelvünk mellett egy másik nyelvet is megtanulunk? Vagy abban, hogy a magyar mellett egy másik kultúrát is megismerünk? Megtanultunk kiállni és küzdeni az igazunkért, önmagunkért? 

Voltál már DAC meccsen? Mi ragadott meg benne? Jó dolog felvidéki magyarnak lenni? Mi az, hogy Felvidék? Mi az, hogy anyaország? Mit jelentenek ezek a szavak számodra? Mit szeretsz Magyarországban? Melyik a kedvenc magyar városod? Mi köt téged oda? Elmesélheted például a balatoni kirándulásodat! 

Írd le nekünk a gondolataidat, sződd bele egy történetbe, verseld el az érzéseidet! Mondd el nekünk, hogy miért jó magyarnak lenni! 

TÉMA: SZÁZ ÉV, SZÁZ OK, amiért magyar maradok

ÉRTÉKÉLÉS

A beküldött alkotásokat szakmai zsűri értékeli, a nyertes művek az ajándékok mellett illusztrációt kapnak és megjelennek a Somorja és Vidéke nyári számában.

KÖZÖNSÉGSZAVAZÁS

Az összes beküldött írás nyilvánosan elérhető és kedvelhető lesz a Csemadok somorjai alapszervezete facebook oldalán. A legtöbb kedvelést elnyerő írás szerzője szintén nyereményben részesül.

Szervezők: CSEMADOK somorjai és tejfalusi alapszervezetei

Email: csemadokpalyazat@gmail.com

(Postacím: Zalabai Zsigmond Városi Könyvtár, Parková 4, 93101 Šamorín)

Beküldési határidő: 2020. június 4.

Terjedelem: A4-es oldal

A beküldött műveken kérjük feltüntetni a pályázó nevét, az iskolát és az osztályt!

KATEGÓRIÁK

  1. VERS (alsó tagozat)
  2. MESE, PRÓZA (alsó tagozat)
  3. VERS (felső tagozat, gimnázium) 
  4. MESE, PRÓZA (felső tagozat, gimnázium)