«

»

Tisztelt Szülők!

Június elsejétől Szlovákiában az alapiskolák első öt évfolyama számára újra kinyitja a kapuit.  A júniusi oktatási forma, tartalom és rendszabályok azonban merőben eltérőek lesznek az eddig megszokottaktól. A tanítási órák 7.50 – kor kezdődnek, a tanulókat legkorábban 7.00 – kor lehet iskolába hozni, az 1 – 4 évfolyam azon tanulói számára, akik napközisek, a napközi 16.00 – ig tart, az iskolánkban ebédelők számára ebédet adunk. Az 1. és 2. osztályosoknak napi négy tanítási óra lesz, ami 11.15 – ig tart, a 3.,4.,5. osztályosoknak 5 tanítási órájuk lesz, ami 12.10 – ig tart. A tanulók max. húszan lehetnek egy csoportban, a csoportokat egy pedagógus taníthatja legkevesebb egy hétig. Tehát minden csoportot, az ötödikeseket is legkevesebb egy hétig, egy pedagógus tanítja majd. A cél, hogy a tanuló csoportok minél jobban el legyenek szeparálva egymástól, pláne zárt kisebb helyiségben. Ezért a tanuló csoportjainkkal be fogjuk lakni az egész iskolát, hogy minél távolabb legyenek egymástól és lehetőleg más illemhelyet használjanak. Az ebédeltetés külön harmonogram szerint lesz beosztva. Az utasítás szerint a következő cél, hogy a tanulók minél többet legyenek a szabadban. Ha az időjárás lehetővé teszi, minden nap lesz egy tornaóra, esetleg még egy óra az iskolánk udvarán. A tornatermeinket nem használhatjuk. Az utóbbiakból kiderül, hogy ideiglenes órarend lesz, a tanulók az egyes tantárgyak törzsanyagával fognak foglalkozni. Kihangsúlyozom, hogy az oktatási órákon tervezett oktatás zajlik majd, nem gyermekmegőrzésre készülünk. Az iskolánk feladata, hogy minden reggel érintésmentes lázmérővel megmérjük a tanulók testhőmérsékletét, bejövetelkor és ebédeltetésnél biztosítsuk a kézfertőtlenítést, az illemhelyeken biztosítsuk a papírtörlőket és a fertőtlenítő hatású folyékony szappant. A legkisebbeknél ezek használatában a pedagógusok segítenek be. Az ebédeltetésre még egyéb más előírások érvényesek. Feladatunk továbbá az iskolánk fokozottabb és folyamatos fertőtlenítése.
A szülők feladatairól. Csak egészséges gyereket szabad iskolába küldeni. A mellékelt nyilatkozatot kérem töltsék ki amellyel tanúsítják, hogy gyerekük egészséges. Ha három napnál többet hiányzik a tanuló, újra ki kell tölteni. A szülő nem jöhet be az épületbe, csak a bejárati ajtóig kísérheti gyerekét. Ha a távoktatást megoldottuk, arra is képesek leszünk, önökkel közösen, hogy reggel a gyerek rendben a csoportjához találjon és távozáskor kimenjen a szülőhöz. A tanulóknál kell, hogy legyen 2 szájmaszk. A tanulóknak és a pedagógusoknak a tanítási órákon és a szabadban nem kötelező a szájmaszk. A  szülőknek, ha a gyerekükön a koronavírus legkisebb tüneteit észleli kötelessége azonnal a tanulót otthon tartani, kivizsgáltatni és azonnal értesíteni az iskolát. Reméljük erre nem kerül sor. Most több tanulót az allergia gyötör, az osztályfőnököt kérem értesíteni erről, ez nem akadálya az iskolába jövetelnek. Az iskolánkban ebédelő tanulók az első nap az osztályfőnököknek való bejelentés alapján kapnak ebédet, a továbbiakban csippentenek. Az eddigieket is elolvasva Önök dönthetnek, hogy gyerekük június elsejétől jön – e iskolába, vagy marad otthon. Kérem, hogy döntésükről legkésőbb vasárnapig, ( május 24.-ig ) értesítsék az osztályfőnököt, hogy tudjunk pontos létszámmal tervezni. Nekünk is és Önöknek is ez fontos.
Az iskolába nem jövő tanulók távoktatásának jellege megváltozik, úgy kapják meg majd azokat a feladatokat, melyeket az iskolában részt vevők elvégeztek, mintha normál üzemmódban betegség miatt hiányoznának. Kihangsúlyozom, ha az iskolába jövés mellett, vagy ellene való döntés megszületett, akkor tartsák ehhez magukat. Akik elkezdenek iskolába járni csak betegség esetén maradjanak otthon. Mint ennek előtte. Nekünk pedagógusoknak a legelső feladatunk lesz, hogy még a legkisebbeket is rászoktassuk a megváltozott körülményekre.
Utolsó megjegyzés, mindenki aki ebben a helyzetben érdekelt, Önök szülők, mi pedagógusok, legyünk egymással segítőkészek, kreatívak és ha kell, elnézőek, a megoldást keressük. Együtt sikerül.

A nyilatkozat letölthető ide kattintva.

Tisztelettel, Mészáros Péter, iskolaigazgató