«

»

Biztonságos internet – „Sosem lehetsz biztos, ki van a másik oldalon…”

Kedves Szülők!

Ezúton szeretnénk Önöket kérni, hogy figyeljenek oda gyermekeikre és tájékoztassák Őket az internet veszélyeiről.
Manapság a gyerekek a kialakult járványhelyzet miatt nagyon sok időt töltenek az interneten. A rendőrség egyre több olyan esettel találkozik, amikor az idegen személyek kihasználják a gyerekek jóhiszeműségét és kicsalják tőlük a személyes adataikat, majd fenyegetőznek, illetve személyes találkozókra hívják őket.

 Kedves Gyerekek! Hogyan kell biztonságosan használni az internetet?

 Fontos tudni:

  • Ne nyissátok meg az olyan e-maileket vagy üzeneteket, amelyek idegen személyektől származnak, mert vírust tartalmazhatnak.
  • Ne használjatok egyszerű jelszavakat, a jelszó választásakor használjatok számokat, kicsi és nagy betűket vagy speciális jeleket.
  • Védjétek a jelszavatokat! Ne jegyezzétek le sehova, jegyezzétek meg! Ne küldjétek el a jelszavatokat senkinek és senkinek ne áruljátok el.

 Ha van Facebook- vagy Instagram-profilotok, nagyon jól gondoljátok meg, milyen fényképet tesztek fel magatokról, az idegen személyek felhasználhatják és visszaélhetnek a képekkel.  Sok adat archiválva marad a biztonsági szervereken, ezért fontos, hogy átgondoljátok, mit is tesztek fel a világhálóra.

 Ha veszélyes helyzetbe kerültök, mint pl. valaki megfenyeget, ellopja a profilotokat, megváltoztatja a fényképeteket, vagy a ti nevetekben a barátaitoknak durva megjegyzéseket ír:

  • azonnal mondjátok meg a szüleiteknek,
  • a stopline.sk oldalon kérhetitek az oldalatok BLOKKOLÁSÁT,
  • közösen a szüleitekkel menjetek el a rendőrségre és részletesen mondjátok el a rendőrnek, mi történt.

Az, aki rosszat csinál nektek, szabálysértést vagy bűncselekményt követhet el, amiért eljárást indíthatnak ellene. A törvény azt mondja, ha szabálysértést követ el, pl. valaki fényképe alá vulgáris szavakat ír, fenyeget, akkor az a személy büntetést kap, ha már betöltötte a 15. életévét. Bűncselekményt akkor követ el, ha pl. rágalmaz vagy életveszélyesen fenyeget (pl. azt írja, hogy megöllek), ilyenkor a tettéért felelősségre lehet vonni azt a személyt, aki már betöltötte a 14. életévét.

Ezért gondoljátok át kivel és mit írtok. Ez nem játék, nagyon komoly dologgá válhat.

 Azzal, hogy sok időt töltötök az interneten, vagy akár játszotok, függővé válhattok.

 Mit is jelent a számítógép-függőség?

A számítógép-függőség azt jelenti, hogy nagyon sok időt töltötök a számítógép előtt, ami ronthatja az egészséget (látáskárosodás, stressz, álmosság). A számítógép egyfajta drog és vannak olyan emberek, akiknek kezeltetnie kell magukat, hogy megszabaduljanak ettől a függőségtől.

            A szabadidőtöket inkább töltsétek a barátaitokkal a természetben, társasjátékokkal, sporttevékenységgel….