«

»

Csallóköz aranya

Tisztelt Iskolabarátok!

Tegnap, május 27-én a negyedikes tanulóink Csallóköz két néprajzi, illetve kultúrtörténeti hagyományával foglalkozhattak. Kevesen tudják, hogy a Kis – Dunán megmaradt vízimalmaink európai különlegességeknek számítanak. Egykori teljesítményük ugyan messze elmaradt a későbbi gépek által működtetett hengermalmok teljesítménytől, de a víz, mint energiaforrás már sokkal kiszámíthatóbb volt, mint a szél.
Tanulóink gyakorlatban is kipróbálhattak egy kézi őrlőmalmot, aminek a használata ezer évekre nyúlik vissza és amit egyes természeti népek mai napig használnak. A búzából őrölt lisztet pedig egy gyors szitálással választhattak el a korpától. A másik foglalkozás a csallóközi aranymosáshoz kötődött. Nem is tudatosítjuk, hogy talpunk alatt tonnaszám hever az arany a Duna által évezredek alatt összehordott homokrétegben. A szépséghibája ennek a gazdagságnak, hogy az “aranyrögök” átlagos mérete a milliméter egy harmada. A régi aranymosók a Duna homokpadjait kutatva fárasztó és a higany használata miatt nagyon egészségtelen módszerrel tettek szert némi megélhetésre.
Diákjaink mosótálakban találták meg a valódi aranydarabkákat egy marék dunai homok közt. Jó volt látni, hogy a mai gyerekeket is érdekli és leköti ezen ősi tevékenységek, melyeknek semmi köze a modern elektronikus kütyükhöz.

M. P.

 

Iskolánk tanulói 2022. május 27-én aranymosó, ill. vízimolnár mesterségeket bemutató interaktív workshopon vettek részt. Az akció az Interreg V-A program keretében futó ESD Duna/Dunaj környezetvédelmi nevelési projekt keretében valósult meg. A projekt célja közelebb hozni a gyerekeket a természethez, elsősorban természetben zajló és természetvédelemhez kapcsolódó aktivitások kapcsán. Ezek egyike a hagyományos, minimális környezeti nyomot hagyó mesterségeket bemutató program, amelyet az alapiskolák alsó, ill. felső tagozatos tanulóinak mutat be a Somorjai Régiófejlesztési Központ.