«

»

Tanulmányi kirándulás a Léli szigeten

2016. szeptember 20-án és 21-én, két kellemes őszi napon az új iskolai év első tanulmányútján vettünk részt a Komárom melletti Léli szigeten a Somorjai Régiófejlesztési ügynökség jóvoltából valamint a Bethlen Gábor Alap támogatásával. Ez a sziget talán az utolsó azon helyek között, ahol a Duna menti ártéri erdő a maga növény és állatvilágával érintetlenül tárul elénk. 
Már az utazás is sok kalandot és élményt ígért, hisz közülünk sokan még talán soha nem utaztak vonattal. Élveztük a vonatozást, figyeltük az ablak előtt elsuhanó csallóközi tájat. Gyorsan elszaladt az út, s már szállhattunk is ki Csallóközaranyoson, ahol Tuba Lajos bácsi várt bennünket a szuperul felszerelt bicajokkal. Felcsatoltuk a sisakokat és már pattantunk is fel a biciklikre. Utunk első állomása az úgynevezett hucul lovak karámja volt. Elhaladtunk a békésen legelésző szürkemarhák mellett, majd a Duna partján telepedtünk le, ahol az aranymosás rejtelmeivel ismerkedtünk meg. Itt magunk is kipróbálhattuk a szerencsénket. Nagy élmény volt egy farm megtekintése, ahol sok ritka, érdekes állat volt. A legnagyobb sikere az erdőben talált kis őzikének volt. Kerékpározás közben meg-megállva Lajos bácsi megmutatta a sziget növény és állatvilágát. 
Jó volt megismerni azt a vidéket, amely nagyanyáink idejében akár Somorja környékén is lehetett. Köszönjük a lehetőséget!